Wintervijver
Tuin Vijver In De Winter
De winter is straks nog maar net ingetreden, of we maken ons al zorgen om onze tuin vijver in de winter. Een tuin vijver in de winter heeft toch altijd wel iets natuurlijks. Met een mooie laag sneeuw rond de vijver is er dus ook wel een moment dat je kunt genieten van een tuin vijver in de winter. Maar waarom maken we ons dan zoveel zorgen om onze tuin vijver in de winter en is het wel nodig om ons zorgen te maken om onze tuin vijvers in de winter.
Genieten Van Uw Tuin Vijver In De Winter
Wat is er mooier dan lekker kunnen genieten van uw tuin vijver in de winter. Lekker vanuit de serre of kamer genieten en neer kijken op een onder besneeuwde tuin, met daarin uw tuin vijver, waarin uw vissen lekker rustig rondzwemmen. Een beeld waarvan we tot rust kunnen komen waar we lang naar kunnen kijken. Of tijdens de vorstperiode als er mooie ijspegels rond de vijver hangen in bomen en struiken, of van uw waterval. Dit zijn de momenten dat we van onze tuin vijver in de winter moeten kunnen genieten.
Waarom Zorgen Maken Om Uw Tuin Vijver In De Winter
Dat we ons zorgen maken om onze tuin vijver in de winter, is in veel gevallen wel te verklaren. Velen onder u hebben al de ervaring gehad dat er na de vorstperiode weer veel vissen zijn bevroren, of de “kou”niet hebben overleeft. Hiervoor zijn natuurlijk diverse verklaringen, waarbij deze verklaringen botsen met het advies van diverse tuincentra of vijvercentra. Waar we het natuurlijk wel allemaal over eens zijn, is dat we de vijver dienen op te schonen voor de winter, zodat er geen laag vuil meer op de bodem ligt (productie van giftige gassen onder een ijslaag is niet waar we op zitten te wachten).
Dan hebben we weer het punt, van de pomp wel of niet laten draaien in de winterperiode. Neem nu maar aan dat dit toch het beste is voor uw vijver, maar nog beter voor uw vissen. Waarom zult u zich afvragen want dat kunt u wel zeggen, maar de andere 99 zeggen dat dit niet goed is.
Het overgrote merendeel onder u zijn van mening, dat als u de vijverpomp in uw vijver in de winter uitzet, dat het vijverwater onder in uw vijver veel warmer is dan onder. Om hier een snel antwoord op te geven; Meet zelf de temperatuur eens van uw vijverwater op 20cm diepte en op het diepste punt. De dus meesten zullen geen temperatuur verschil meten, of een minimaal weg te vagen verschil bij heel diepe vijvers.
Een ander punt is dat als we de vijverpomp in uw vijver in de winter niet uitzetten, dat deze in de winter de winter zal bevriezen. Een vijverpomp die dus gewoon onder in de vijver ligt, zal echt niet bevriezen, als deze op de goede manier is aangesloten. Als de combinatie filter en vijverpomp klopt, zal de stroming er dus voor zorgen dat het systeem niet zal bevriezen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat u uw systeem niet hoeft af te dekken, of beschermt tegen directe kou. Daarom is het ook aan te raden om geen vijverslangen over de rand te leggen, maar deze in de grond te leggen en via een doorvoer in de vijverfolie weg te werken. Het water terug laten lopen via een waterval is natuurlijk wel risico vol, gezien er bij een eventuele bevriezing van de waterval het water uit de vijver wordt gepompt, maar niet meer terug loopt.
Vissen In Uw Tuin Vijver In De Winter
Indien u de pomp dus gewoon laat draaien in de winter en voor een goede stroming zorgt, zal het vijver water niet zo snel bevriezen, of maar gedeeltelijk. Uw vissen zullen dan ook veel actiever zijn en zullen niet stil gaan liggen in een hoekje. Als uw vissen ook in uw vijver in de winter lekker rondzwemmen(wel een stuk rustiger natuurlijk), zullen ze veel sterker het voorjaar in gaan en meer weerstand hebben dan de vissen die enkel stil hebben gelegen in uw vijver in de winter. Actieve vissen mag u dus ook gerust voeren in de winter, wel met mate.