Eekhoorn in uw tuin

9 augustus 2022 admin Tuin

Eekhoorns in uw tuin, behendig springend van boom tot boom, bieden een interessante aanblik. De prachtige pluimstaart dient tijdens het klimmen en springen als evenwichtsorgaan.
Al in de zomer beginnen eekhoorns met het aanleggen van de wintervoorraden. Ze houden dus geen winterslaap, maar verblijven wel veel in hun nest.

De eekhoornvriendelijke tuin

Iedereen heeft zijn eigen ideeën over hoe de tuin ingericht dient te zijn. Allesomvattende veranderingen voor het creëren van een eekhoornparadijs zijn daarom niet altijd wenselijk. Maar iedere tuin heeft wel een “verloren” hoekje waar met kleine aanpassingen, zoals bijv. het plaatsen van voederhuisjes en/of nestkasten, een eekhoornvriendelijke tuin kan worden gecreëerd, waar zowel jong als oud van kan genieten. Bovendien zijn dan al twee (nestgelegenheid en voer) van de vier basisvereisten afgedekt. Schuilmogelijkheden en water, de resterende basisvereisten, zijn in de meeste tuinen wel aanwezig.
Een optimaal effect wordt verkregen door variatie in de tuin aan te brengen, dus een mix van bepaalde bomen, planten, heggen, struiken, borders en een gazon.

Het creëren van een eekhoornvriendelijke tuin vergt wat inspanning, maar biedt voordelen voor veel meer beschermde dieren dan alleen de eekhoorn, zoals bijv. vogels, vlinders, amfibieën, reptielen en kleine zoogdieren zoals de egel. Chemische bestrijding van insecten en onkruid is uiteraard taboe.

De eekhoorn behoort in Nederland tot de beschermde diersoorten. Het vangen of doden van eekhoorns, evenals het beschadigen van nesten of het storen van eekhoorns in het algemeen is verboden.
In deze tijd van verstedelijking van het platteland is het belangrijk dat er extra nestgelegenheid en voedingsplaatsen gecreëerd worden voor de eekhoorns. Uw tuin biedt dus een uitkomst voor zowel de eekhoorn als diverse andere dieren.

Nestgelegenheid en voeren

Door het plaatsen van speciaal voor eekhoorns ontworpen nestkasten, kunnen alternatieve nestmogelijkheden geboden worden.
Bovendien zijn er ook speciale voederhuisjes voor eekhoorns, die zo gemaakt zijn dat er geen vogels uit kunnen eten!

Het is in principe niet noodzakelijk om de eekhoorns bij te voeren, maar tijdens een koude, lange winter kunt u de eekhoorn helpen door af en toe te voeren. Wanneer u af en toe iets voert geef dan niet alleen pinda’s maar ook andere noten, fruit of groenten zoals hazelnoten, walnoten, kokosnoot, druiven, pruimen, appels, peren, wortels, tomaten en broccoli.

Comments are currently closed.


  • Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/