Gezond eten uit je eigen moestuin

3 februari 2022 admin Tuin

Altijd al je eigen gezonden maaltijden willen maken, maar heb je geen tijd om altijd maar verse producten in huis te halen? Dan is het zelf kweken van je groenten en fruit de perfecte oplossing. Er zijn al genoeg mensen die het doen en erg tevreden zijn met de zelf gekweekte producten in hun tuin. Het gezonde aan een eigen moestuin hebben, is dat je zelf controle hebt over welke producten je gebruikt bij het kweken. En het is natuurlijk ook gewoon erg lekker en vers!

Waar beginnen?

Het leuke aan zo’n eigen moestuin is dat het overal kan. Of je nou je tuin gebruikt, het in een kweekbak doet of een stuk grond huurt; de opties staan open. Voordat je begint is het handig om eerst uit te zoeken welke producten je wilt planten en wat hier de kenmerken van zijn. Dan ben je van tevoren alvast goed voorbereid en weet je wat de planten nodig hebben om het beste uit te groeien. Zorg ook voor een planning; zeker aan het begin. Zo weet je welke planten wanneer klaar zijn en kun je ook plannen welke planten je wel of niet meer kunt planten. Je wilt natuurlijk niet dat de grond uitgeput raakt. En voordat je iets gaat zaaien is het ook belangrijk om de grond goed om te spitten om oude wortels en onkruid te verwijderen. Hiermee maak je gelijk de grond lekker luchtig.

Tips

Een beginnende tip is om een composthoop te maken. Het is misschien even wachten voordat je er voordeel uit haalt, maar na 2 jaar heb je je eigen compost die je uit kunt spreiden over je grond. Dit zorgt dat hij weer sneller vruchtbaar wordt en gevoed blijft. En je moet je tuinafval toch ergens kwijt. Dan kun je het net zo goed op een hoop gooien dat het later een keer hergebruikt kan worden.

Als tweede is het goed om te weten dat je in januari al kunt beginnen met opkweken van bepaalde groentes. Dit kan in een kas of heel eenvoudig gewoon in de vensterbank. Als het dan februari is en de vorst is weggetrokken kun je beginnen met de opgekweekte plantjes over te plaatsen naar hun vaste bestemming.

En de laatste tip; verwacht er niet teveel van als je net begint. Het is allemaal nieuw en niet alles zal gaan zoals je wilt. Geef het tijd en doe wat je kan, maar probeer er niet teveel over in te zitten als je groenten en fruit veel te klein blijven, doodgaan of helemaal niet groeien. Het belangrijkste is om het geduld te geven. De natuur kun je helaas niet controleren.

Als je eerste kweek dan geoogst is, kun je helemaal los gaan met lekkere gezonden gerechten zonder chemicaliën. Geniet ervan!

Comments are currently closed.


  • Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/