Graszoden of graszaad?

13 februari 2019 admin Tuin

Wanneer je aan het nadenken bent over een nieuwe tuin, zijn er een aantal opties die je kunt overwegen. Denk aan tegels, grind, houtsnippers of gras, het kan allemaal. Toch lijkt gras de mooiste en beste optie. Alleen, kies je voor graszoden leggen of voor graszaad zaaien?

Graszoden zijn lange, maar dunne plakken gras. De graszoden zijn eigenlijk kant en klare stukken gras, die op andere stukken grond gelegd kunnen worden. Deze plakken gras bestaan uit een laag aarde, een laag wortels en een laag grassprieten. Graszoden moeten erg sterk zijn, omdat ze op een ander stuk grond door moeten groeien. Het groeiproces van graszoden duurt ongeveer 12 tot 14 maanden, deze worden op grote oppervlaktes gekweekt. Na deze periode worden ze geoogst en geplaatst op de nieuwe bestemming. Het is belangrijk dat de graszoden vers van het land komen, uitgedroogde graszoden groeien niet meer goed.

Graszaad is daarentegen, zoals de naam het al zegt, een zaadje van gras. Deze kun je zaaien door middel van de ondergrond goed om te spitten, de zaadjes te zaaien, de grond harken en daarna nat spuiten. Het groeiproces is erg lang, waardoor de eerste maanden het gras niet hevig belast mag worden. Het gras moet namelijk volledig volgroeid zijn, voordat er gebruik van kan worden gemaakt.

De voordelen van graszoden

Nu het verschil tussen graszoden en graszaad duidelijk is, kunnen de voordelen van graszoden worden uitgelegd. Ten eerste, door middel van het leggen van graszoden is er gelijk resultaat te zien. Het gras zelf hoeft namelijk niet meer te groeien, wat bij het zaaien van graszaad wel het geval is.

Ten tweede, vogels en wind kunnen ervoor zorgen dat het net gezaaide gras oneven gaat groeien. Vogels kunnen de zaadjes makkelijk opeten en wind verplaatst deze gemakkelijk. Een oneven grasmat is natuurlijk niet wenselijk.

Ten derde, door middel van de sterke wortellaag van graszoden is het voor onkruid moeilijk om door te dringen tot het oppervlak. Onkruid kan makkelijker naar boven komen wanneer er graszaad gezaaid is.

Ten vierde, graszaad moet je zelf zaaien. Je kunt graszoden bestellen, waardoor deze aan huis geleverd worden. Vaak heb je ook nog de optie om deze gelijk te laten leggen.

Comments are currently closed.


  • Powered by http://wordpress.org/ and http://www.hqpremiumthemes.com/